Spavanje
Profimedia
Spavanje

Profimedia

Dremka u podne, Foto: Profimedia

Novo istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da problemi sa snom kao i navika popodnevnog spavanja mogu biti povezani sa Alchajmerovom bolešću. Poremećen dnevni ritam često izaziva konfuziju i anksioznost kod ljudi.

Problemi sa snom tipični su i kod ljudi u starijem dobu. Nova studija je pokazala da se kod starijih osoba, koji ne pokazuju znake kognitivnog oštećenja, ali imaju problema sa snom, akumuliraju amiloidni proteini u mozgu.

Ispitanici koji su imali redovan san i nisu bili skloni dnevnom dremanju, imali su manje amiloidnih proteina u mozgu, koji povećavanju verovatnoću za nastanak Alchejmerove bolesti.

Stručnjaci do sada ovu bolest najčešće otkrivaju na osnovu snimaka mozga. Ukoliko bi se ustanovili konkretni simptomi, koji dovode do nastanka Alchejmera, postojala bi velika mogućnost da se izbegne demencija.

Ako do nastanka bolesti zaista dovode poremećaji u spavanju, pacijenti sa ovim problemom bili bi savjetovani kako da te svoje navike promijene prije nego što se bolest javi.

"Ne želim da plašim ljude time da će, ukoliko se često bude tokom noći, imati Alchejmerovu bolest", rekao je koautor studije, doktor neurolog Erik Musek sa Univerziteta Vašington.

Neke promene kod sna su karakteristične kod starijih ljudi, piše aura.ba.

"Trebalo bi da uskladite san koliko god je to moguće. Uvek govorim svojim pacijentima da ne koriste električne uređaje noću, da spavaju u mračnoj prostoriji i ne gledaju TV iz kreveta. Budite aktivni ujutru. Izađite napolje na dnevno svetlo. Imajte kvalitetan doručak, koji pomaže sinhronizaciju vašeg sata", savetuje Musek.