Alan Džagojev
Profimedia
Alan Džagojev

Profimedia

Prvi asistent CSKA - Alan Džagojev, Foto: Profimedia

Klub osnovan: 1911.

Stadion: „VEB arena” (30.000)

Predsednik: Jevgenij Giner

Trofeji: Prvenstvo SSSR/Rusije (13), Kup SSSR/Rusije (12), Superkup SSSR/Rusije (6 - rekord), Kup UEFA (2004/05)

Trener: Viktor Gončarenko (Belorusija)

Igrački kadar - GOLMANI: Akinfejev, Pomazun. ODBRANA: Fernandes, Ignaševič, Vasin, A. Berezucki, Nababkin, V. Berezucki, Ščenikov. VEZNI RED: Vernblum (Švedska), Milanov (Bugarska), Džagojev, Golovin, Makarov, Natho (Izrael), Gordjušenko, Honosov, Kučajev. NAPAD: Vitinjo (Brazil), Čalov, Žamaletdinov, Olanare (Nigerija).

Vrednost ekipe 84 miliona evra

Najvredniji prvotimac CSKA je desni spoljni Mario Fernandes. Brazilac s ruskim državljanstvom i reprezentativac „baćuški” procenjen je na 16.000.000 evra. Slede vezista Alan Džagojev (13 miliona), golman i kapiten Igor Akinfejev (11), Pontus Vernblum, švedski zadnji vezni koji često igra i u napadu, i centralni vezista Aleksandr Golovin (po osam).
Kompletna ekipa, prema „Transfermarktu”, vredi 84 miliona evra, četiri puta više od Zvezdine.

Pet poraza za 5. mesto u prvenstvu

Čak pet poraza su pretrpeli „armejci” u prvom delu Premijer lige Rusije i otišli na zimsku pauzu sa 35 bodova iz 20 utakmica. Ispred njih su Krasnodar (36), Zenit (36, ne računajući jučerašnji meč sa Ahmatom), Spartak (37) i lider prvenstva Lokomotiva sa 42 boda.
CSKA je izgubio kod kuće od Lokomotive (1:3), Rubina (1:2), Ahmata (0:1) i u gostima od Arsenala trenera Miodraga Božovića (0:1) i Spartaka na spuštanju zavese (0:3).
Prolećni deo ruskog šampionata nastavlja se 4. marta, kad će CSKA dočekati Ural.

Vitinjo golgeter, Džagojev asistent

Napadač Vitinjo je najefikasniji „armejac” u sezoni sa devet golova, koje je postigao na 30 mečeva u svim takmičenjima. Ruski reprezentativac Alan Džagojev je prvi asistent, sa sedam dodavanja.

Formacija 3-4-3

U poslednjem meču prvog dela sezone, u najvećem derbiju ruskog fudbala, u kojem je CSKA ubedljivo poražen na gostovanju Spartaku (0:3), trener Gončarenko je izveo na teren tim u formaciji 3-4-3: Akinfejev - V. Berezucki, Vasin, Ignaševič-Fernandes, Natho, Golovin, Nababkin-Vitinjo, Vernblum, Džagojev.
Mladi beloruski stručnjak Viktor Gončarenko (40), koji je bio želja Zvezde pre nekoliko godina, koristi i sistem igre 3-5-2.

Zvezda tima: Igor Akinfejev

Ume 31-godišnji golman da kiksne, i to tako da mnogo košta ekipu, ali je bez dileme prva zvezda „armejaca”. Igor Akinfejev je ponikao u CSKA i dosad je odigrao više od 500 zvaničnih utakmica. U istoriji ruskog fudbala ima najviše utakmica sa sačuvanom mrežom. Kapiten je ekipe, a traku od ove godine nosi i u reprezentaciji.
Upoređivali su ga sa slavnim Lavom Jašinom i Rinatom Dasajevim. Odlikuje se mačjim refleksima, dobro reaguje na centaršuteve i daleko ispucava loptu (do 90 metara), ali voli da istrčava i uz pogrešnu procenu ugrozi ekipu.

 akinfejev

epa

Golman CSKA Igor Akinfejev, Foto: epa /Yoan Valat

Put do šesnaestine finala

Moskovljani su se kroz kvalifikacije probili u Ligu šampiona, uz sve četiri pobede. U 3. kolu su bili bolji od AEK-a (2:0, 1:0), a u baražu od Jang bojsa (1:0, 2:0). U grupnoj fazi Gončarenkov tim je imao polovičan uspeh - tri trijumfa i tri poraza. Dva puta su pobedili Benfiku (2:1, 2:0), Bazel su dobili u gostima (2:1), ali su izgubili kod kuće (0:2), a Mančester junajted je bio preveliki zalogaj (1:4, 1:2)