Ivana Španović
Tanjug/AP
Ivana Španović

Profimedia

Ivana Španović, Foto: Profimedia

Devojka iz Zrenjanina će posle bronzanih odličja na prethodna dva šampionata u Moskvi (2013) i Pekingu (2015) pokušati da se konačno popne na najviši stepenik pobedničkog postolja i tako posle titule dvoranske prvakinje Evrope u Beogradu u ovoj godini osvoji još prestižnije zlato.

Najvažnije je, naravno, da je Ivana zdrava i spremna za nastup u kvalifikacijama, pošto su se pojavile informacije da je stomačni virus napao neke učesnike šampionata u glavnom gradu Velike Britanije. Goran Obradović, trener srpske rekorderke, juče nam je pre polaska na trening u kratkom telefonskom razgovoru saopštio da nema razloga za brigu.

- Ivana nema nikakve zdravstvene probleme, a inače smo smešteni u hotelu u kojem se niko od atletičara nije razboleo od stomačnog virusa. Biće spremna za takmičenje - rekao je Obradović za „Alo!”.

On tvrdi da je Španovićeva spremna za skokove od preko sedam metara.

- Najvažnije je da smo povrede uspeli da saniramo i u London dođemo pripremljeni za skokove preko sedam metara. Ne opterećujemo se rivalkama i idemo maksimalno koncentrisani prvo na kvalifikacije, gde je cilj da normu za finale od 6,70 metara obezbedi u prvoj seriji! - istakao je Obradović.

Branković: Naše nije zahvatio stomačni virus!

Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije, ističe da niko od naših reprezentativaca u Londonu nema probleme sa stomačnim virusom, koji je uzrokovao mnogo problema drugim tamkmičarima.

- Svi učesnici šampionata nisu smešteni u istom hotelu. Juče sam u hotelu posetio naše reprezentativce i niko se od njih nije žalio na probleme sa stomačnim virusom. Svi su zdravi - tvrdi Branković.

Devojka koja će našoj zemlji pokušati da donese prvu titulu sa svetskih atletskih šampionata je na kladionicama treći favorit za zlato (kvota 3,20), iza Amerikanki Tijane Bartolete (2,75) i Britni Riz (3), koje su bile najbolje na prethodna dva šampionata.

Podsetimo, Rizova je u glavnom gradu Rusije sa daljinom 7,01 metar stigla do zlata, druga je bila Nigerijka Okagbare Blesing (6,99), dok je Španovićevoj skok od 6,82 doneo prvo odličje na svetskim šampionatima. U Pekingu je trijumfovala Bartoleta (7,14), vicešampionka je postala Britanka Sara Proktor (7,07), a Srpkinja se ponovo morala zadovoljiti bronzom (7,01).

Ivana je posle sjajnog početka sezone, kada je Beogradu 5. marta ostvarila najbolji ovogodišnji rezultat u dvorani (7,24), zbog povrede lista leve noge pauzirala četiri nedelje. Vratila se na zaletište pobedom u Lozani (6,79), a zanimljivo je da je najduži ovogodišnji skok na otvorenom(6,88) imala upravo u Londonu, 9. jula.