voće, borovnice jagode kupine
Profimedia.rs
voće, borovnice jagode kupine

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Kao i ostalo bobičasto voće, maline imaju kratak vek trajanja i sveže ostaju dva do tri dana. Najbolje ih je držati u frižideru i oprati pre konzumacije. Maline se mogu zamrznuti, ali pre spremanja u zamrzivač, potrebno ih je oprati i osušiti.

Lekovitost ploda

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 odsto dnevne preporučene količine vitamina C. Sadrži i resveratrol koji usporava starenje, kao i visok udeo elagične kiseline, koja deluje antikancerogeno.

Redovna konzumacija ulepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog Sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu, odnosno samouništenje.

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa. Maline aktiviraju hormon adiponektin koji vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Lekovitost lista

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali je lekovitost listova mnogo veća od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje nakon porođaja. S konzumiranjem čaja počnite od trećeg meseca trudnoće, dve do tri šolje na dan. Naravno, prvo se konultujte sa svojim lekarima. Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.

Čaj se takođe koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih obolenja. Kašiku lista maline prelijte sa šoljom vruće vode i pijte toplo.

Poslastica od čokolade s malinama

KOLAČ

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Sastojci: puding od čokolade, 0,5 l mleka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatke pavlake, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje Priprema: Piškote ili biskvit naseckajte na komade i prelijte šerijem. Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici i ostavite da se ohladi. Istucite slatku pavlaku u šlag. U čaše za posluživanje ređajte kašiku pudinga od čokolade, sloj biskvita i kašiku šlaga, pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama.