Željko Ražnatović Arkan
profimedia
Željko Ražnatović Arkan

AP/D. Vojinović

Željko Ražnatović Arkan, Foto: AP/D. Vojinović

Posle obimne dokumentacije i nekoliko njenih dopuna, ministarstvo je kolegama u Južnoafričkoj Republici dva puta slalo "urgencije", ali odgovor do danas nije stigao.

- S obzirom na to da nikakva odluka o zahtevu Srbije da on bude ekstradiran našoj državi, u kojoj treba da služi visoku zatvorsku kaznu, nije stigla, obraćali smo se nadlženim institucijama u toj državi, ali nikakav odgovor niti obaveštenje o toku postupka nismo dobili. Sve ukazuje da Gavrića ne žele da izruče - kaže sagovornik upućen u postupak izručenja Dobrosava Gavrića.

On objašnjava da postupak već neuobičajeno dugo traje i da razlog tome sigurno nije činjenica da su prilikom hapšenja kod ovog begunca pronađena falsifikovana dokumenta na ime Saša Kovačević, kao i manja količina droge.

Navodno, u međuvremenu je Gavrić pristao na sradnju sa tamošnjim istrtažnim organima s obzirom na to da je bio jedini očevidac ubistva mafijaškog bosa, ali i njegov vrlo blizak saradnik, a koji je, osim sa mafijom, šurovao i sa bezbednosnim strukturama JAR.

Gavrić je teško ranjen u martu 2011, kada su dvojica napadača na motorima u pokretu presrela automobil u kom je bio sa jednim od najvećih južnoafričkih mafijaških bosova Sirilom Bikom. Bika je ubijen sa pet hitaca u glavu, a Gavrić je ranjen u ruku i dva meseca je proveo u bolnici.

- Gavrić je navodno pokušao da pobegne u Australiju, ali pošto nije uspeo, sam se predao 27. decembra 2011. - kaže sagovornik. Od tog dana do danas ubica Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja na sve načine se bori da ostane u toj državi. Najpre je zahtevao status izbeglice, za koji je odbijen, a potom je tražio azil u JAR. Tvrdio je da će, ukoliko bude bio vraćen u Srbiju, sigurno biti ubijen iz osvete.

Komentari (1)

Peki

27.07.2016 07:34

Trazimo da ga izruce a molimo Boga da ga ne izruce. Mogao bi da propeva ko je organizovao Arkanovo ubstvo.