Aleksandar Petrović, Aca Seltik
Alo!/Dejan Briza
Aleksandar Petrović, Aca Seltik

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Petrović, Aca Seltik, Foto: Alo!/Dejan Briza

Žurka počinje u Domu omladine od 21 sat.

- Mi ne bismo bili mi da nismo ponovo razbijali glavu i pitali se šta da uradimo, da nam večerašnji koncert ne liči na prošlogodišnji. Zato smo izmenili set listu, pa će biti sigurno desetak pesama koje retko ko očekuje da čuje. To su sve bili koncertni favoriti u svoje doba. Uželiš se nekih pesama kada ih dugo ne slušaš – priča za Alo.rs Aca Seltik frontmen „Orthodox Celts“-a.

S obzirom da su iza njih decenije minulog rada, zanimalo nas je ko su ljudi koji su sada u prvim redovima na njihovim koncertima.

- Uvek je prosek godina isti. Očekuješ da vidiš poznata lica u prvom redu, ali uvek su to neki novi... Roditelji sa decom dolaze, ali retko kada staju u prvi red. To je ozbiljan izazov. Sećam se da je kuma slomila stopalo jednom u prvom redu i to nije bilo prijatno – priča Aca koji ne isključuje mogućnost da u nekom trenutku sa bine skoči u publiku.

Aleksandar Petrović, Aca Seltik

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Petrović, Aca Seltik, Foto: Alo!/Dejan Briza

- Ne kažem da neću, meni se to desi u sekundi. Vidim sa bine i lica i oči, sve...Koncentracija mora da bude sve vreme na istom nivou, gledam u jednu tačku, a između pevanih delova, normalno komunicirma sa publikom. Ali, kada dođe sledeći lalj vraćam se na onu tačku – priznaje Aca i dodaje da će koncert trajati najmanje dva sata.

Ono što je kuriozitet kada je ovaj bend u pitanju je odlazak u Irsku i to već krajem aprila.

- Planiramo tamo da se što više družimo sa lokalnim muzičarima. Sviralo se tokom ovih godina u inostranstvu, upoznali smo se sa mnogima. Sada konačno idemo na njihov teren. Ko zna šta će iz svega toga da se izrodi jer su tamo spontane svirke kao „dobar dana“. Uđeš u pab i ako ti se svira – sviraš – kaže Aca i najavljuje snimanje spota u Irskoj a najverovatnije i dokumentarca.

- Cela priča se svodi na to da Irci svoju muziku smatraju nadnacionalnom. Po popularnosti svoje muzike su daleko iznad svih ostalih. Zaključio sam, posle svih ovih godina, da je to nešto što nosi ta keltska muzika u sebi, koren svih panevropskih muzika. Ima u sebi nešto što svako može da prepozna. Sve ono što znamo o Keltima nam daje za pravo da i mi baštinimo bar deo te istorije. Kad malo zagrebeš, i zapitaš se ko je osnovao Beograd, koje pleme, ko, šta, dođeš do toga da su, manje-više Asteriks i Obeliks gradili Beograd – kaže Aca.

Aleksandar Petrović, Aca Seltik

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Petrović, Aca Seltik, Foto: Alo!/Dejan Briza

Za kraj dodaje da bi voleo da „Celts“-i uskoro snime i "lajv" album.


- Malo je bezvezde da važiš za koncertno najbolji bend, a nemaš "lajv" album. Mnoge tradicionale koje izvodimo nikada nismo snimili, nemamo ih u studijskim verzijama, pa bi to bila šansa da i njih snimimo. A i atmosfera na koncertima je nešto što bi, definitivno, moralo da bude zabeleženo – kaže na kraju Seltik.