Abortus plakanje trudnoća
Shutterstock
Abortus plakanje trudnoća

Shutterstock

Za „prekinuti snošaj“ kao vid kontracepcije odlučuje se 35 odsto žena, Foto: Shutterstock

Svake godine u našoj zemlji se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i završi se abortusom. Gotovo 15 odsto žena u Srbiji imalo je bar jedan!

Kada se koristi?

- kada nema sigurnosti u uspešnost metode “prekinuti snošaj” ili računanje plodnih dana
- kada uobičajeno sredstvo kontracepcije zakaže
- kada je napravljen propust sa redovnom metodom zaštite - preskočeno je uzimanje pilule za redovnu kontracepciju, mehaničko oštećenje kondoma...
- kada nije korišćen nijedan metod zaštite pre/prilikom odnosa.

Alarmantni podaci o broju abortusa, neželjenih trudnoća i odsustvu korišćenja kontracepcije pokazuju da mladi u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa zdravstvenim posledicama i komplikacijama koje neželjena trudnoća i abortus mogu da izazovu. Za „prekinuti snošaj“ kao vid kontracepcije odlučuje se 35 odsto žena, a drugi po popularnosti je muški kondom, koji je kao metod zaštite prisutan kod 12 odsto njih.

Međutim, savremene metode kontracepcije koristi svega 18 odsto žena, prema rezultatima istraživanja Unicefa i Republičkog zavoda za statistiku.

Iako su dostupne brojne savremene kontraceptivne metode, korišćenje redovne kontracepcije u Srbiji je na najnižem nivou, što za posledicu ima visoku stopu neplaniranih trudnoća i abortusa. Kako bi smanjili broj abortusa i zdravstvenih komplikacija koje ta intervencija može da uzrokuje, naučnici su 80-ih godina izumeli pilulu za “hitnu postkoitalnu kontracepciju”, koja se uzima u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa ili ukoliko zakaže neka od primenjenih metoda kontracepcije. Uglavnom se naziva „pilula posle odnosa”, a takođe je poznata i kao „pilula za jutro posle“ i „pilula za dan posle“.

Najčešće, metod hitne kontracepcije podrazumeva pilulu koja sadrži levonorgestrel, a koja je efikasna u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 3 dana od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost sa vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće. Često je korišćenje pilule za hitnu kontracepciju predmet polemika u javnosti. Međutim, ginekolozi ističu da je ona visokoefikasna i bezbedna i da kao takva ne uzrokuje zdravstvene komplikacije. Smatra se da je bolje uzeti “pilulu za dan posle” nego da dođe do neželjene trudnoće, abortusa...