Prvi derbi Zvezde i Partizana
Promo
Prvi derbi Zvezde i Partizana

Promo

Prvi derbi Zvezde i Partizana, Foto: Promo

Prvi put Crvena zvezda i Partizan su ukrstili koplja, u jednom zvaničnom meču 5. januara 1947. godine, na stadionu Centralnog doma Jugoslovenske armije u Beogradu, a utakmica koja je odigrana na minus 19 stepeni Celizijusovih završena je rezultatom 4:3 u korist Zvezde.

Ogromni temperaturni minus nije sprečio čak 4.000 ljudi da dođu na stadion i uživaju u pravom spektaklu.

Zvezda je sjajno počela meč i već u 25. minutu imala je dva gola prednosti. Strelac je u 12. i 25. minutu meča bio Jezerkić. Het-trik Jezerikć je upisao u 54. minutu! Partizan je uspeo da se vrati u život autogolom Đajića.

Ipak, Zvezdin fudbaler je uspeo da se iskupi kada je 13 minuta pre kraja postigao gol i vratio crveno-belima tri gola prednosti.

Tada je Partizan krenuo na sve ili ništa. Golovima Kašanina i Bobeka, crno-beli su učilinili meč neizvesnim, ali je Zvezda uspela da se odbrani do kraja meča.

Na ovom meču, koji je inače bio u okviru 13. kola Prve savezne lige u sezoni 1946/47. sudija je pokazao i prvi crveni karton jednom igraču u večitim derbijima. Krivac je bio Ljubiša Spajić koga je isključio arbitar Branko Lalić!

Na prvom zvaničnom meču Crvene zvezde i Partizana za crveno-bele su igrali: Ljubomir Lovrić, Branko Stanković, Miomir Petrović, Predrag Đajić, Ljubiša Spajić, Mladen Kašanin, Kosta Tomašević, Rajko Mitić (kapiten), Jovan Jezerkić, Aleksandar Aranđelović, Andrija Šećerov. Ovaj tim je sa klupe vodio Svetislav Glišović.

Mađarski trener na klupi Partizana Ilješ Špic odlučio se za sledećih 11 igrača - Franjo Glazer, Miroslav Brozobić, Stanislav Popesku, Zlatko Čajkovski, Milivoje Đurđević, Kiril Simonovski, Prvoslav Mihajlović, Bela Palfi, Stjepan Bobek (kapiten), Franjo Rupnik i Silvester Šereš.

 

Tagovi