"NEMCI UVEK ŽELE DA PODELE KRIVICU" Zurof oštro udario na Berlin zbog sramne rezolucije o Srebrenici
Foto: EPA/EFE/JUSTIN LANE

Zurof je u intervjuu za Tanjug istakao da bi izglasavanje takve rezolucije bilo loše za Balkan i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

"Definicija genocida jeste namera da se izbriše, da se potpuno ukloni nacija, zemlja ili određena etnička grupa. Kako možemo da zločin u Srebrenici nazovemo genocidom, ako su srpske trupe dopustile da 25.000 od 33.000 ljudi koji su bili u Srebrenici ode kući bez da ih povrede na bilo koji način?", ukazao je Zurof.

On je napomenuo da nije svaki ratni zločin genocid, kao i da je taj termin zbog Holokausta u Drugom svetskom ratu postao "zlatni standard tragedije" za sve koji žele zbog svoje tragedije da dobiju "više finansijske podrške".

"Nemci žele da podele krivicu"

Zurof, poznat kao "lovac na naciste", ocenio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija najgore mesto za glasanje o pitanju Srebrenice "zato što je to političko glasanje, a ne analiza istorijskog događaja".

Govoreći o podršci Nemačke za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Zurof je ocenio da je za tu državu rezolucija povoljna jer "Nemci, naravno, uvek žele da podele krivicu".

"Dakle, ovo je jedna farsa, ovo je potpuna farsa. Ako je Srebrenica genocid, ko zna koji drugi incidenti koji nisu genocid će doći u UN gde će biti traženo da se predstave kao genocid", upozorio je Zurof i ukazao da postoji opasnost da značenje reči genocid bude razvodnjeno i da izgubi svoj smisao.

"Rezolucija kršenje Dejtonskog sporazuma"

Zurof je podsetio da se ovakvom rezolucijom krši i Dejtonski sporazum.

"Dejtonski sporazum je rekao da sva tri entiteta u Republici Srpskoj da se moraju slože o ovakvom koraku, a do ovoga nije došlo, ovo je bila nezavisna inicijativa od strane Bošnjaka muslimana. Oni su povredili Dejtonski sporazum i žele da dobiju nagradu", kazao je Zurof.

Upitan o tome da li rezolucija o Srebrenici može da poboljša odnose naroda na Zapadnom Balkanu, Zurof je ocenio da će se desiti suprotno.

"Imaće potpuno suprotan efekat. Ovo je loše za Balkan, ovo je loše za istoriju, ovo je loše za, rekao bih, mirovni poredak celog sveta. Ako je sve genocid, to znači da ništa nije genocid", zaključio je Zurof.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavica

21.05.2024 17:56

Zurov je u pravu. Nemci su najveće ubice. Dovoljno je samo spomenuti im Kragujevac. Oni i ustaše bi da dele snama zverstva. Srbi su pobili 1.500 zarobljenih samo posle pokolja nekoliko srpskih sela. Nema ni zločina još manje genocida.