Kumstvo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako tradicionalno roditelji krste svoju decu kada imaju 40 dana ili kada napune godinu dana, ne postoji pisano pravilo koje određuje tačan trenutak za krštenje.

Međutim, postoje roditelji koji žele da svojoj deci daju slobodnu volju i dozvole im da se krste kada sami to požele i kada budu svesni značaja vere i samog krštenja.

Jedan otac je podelio svoje iskustvo i objasnio zašto nije krstio svog sina. Odlučio je da dopusti sinu da sam odluči kada želi da se krsti, kada poraste i postane svestan šta vera znači i šta je značaj krštenja.

Njegov odgovor na pitanje kuma koji ga je pitao kada će krstiti sina bio je iznenađujuće odlučan i moćan: "Nikad! Ko sam ja da njega krstim? Neka odluči sam, kad poraste."

krštenje

Foto: Shutterstock

 

Ova odluka izazvala je burne reakcije, jer je otac tradicionalno pravoslavne vere, ali sebe nije smatrao istinskim vernikom. Vremenom je postajao sve više svestan da nije u potpunosti prihvatio veru koju su mu nametnuli.

Nije sebi dozvolio da razmišlja o veri, Bibliji, ili verskim konceptima poput Svetog Trojstva ili teologije. Primetio je da mnogi od njegovih prijatelja koji nisu kršteni žive slobodnije i ponosnije na svoj identitet.

Ovaj otac je shvatio da želi da njegov sin ima slobodu da odabere svoju veru, ako uopšte želi da bude deo verske zajednice. Ne želi da mu nametne identitet ili da se oseća kao da mora da se odrekne tog identiteta ako ga ne prihvati.

Veruje da je to njegova dužnost kao roditelja - da podari svom detetu život i slobodu, a ne da mu nameće svoje verske ili druge stavove.

Iako je suočen s pritiscima okoline, posebno verskih autoriteta koji smatraju krštenje hrišćanskom dužnošću, ovaj otac ostaje pri svom stavu. Njegov sin će imati priliku da istraži različite verske i filozofske pravce, da odabere ono što odgovara njegovim uverenjima i identitetu.

Otac je svestan da će ovo možda izazvati kontroverzu, ali je odlučan u tome da ne nameće svoje stavove sinu već da mu pruži mogućnost da sam donese odluku o svojoj veri.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading